সী-উইড বা সামুদ্রিক শৈবালের প্রাপ্যতা, চাষ ও ব্যবহার
সামুদ্রিক শৈবাল বা সী-উইড সাগরের এক প্রকার তলদেশীয় জলজ উদ্ভিদ (মেরিণ ম্যাক্রোঅ্যালজি)। সী-উইড বিশ্বব্যাপি একটি গুরুত্বপূর্ণ সামুদিক সম্পদ, পুষ্টিগুণের বিচারে যা বিভিন্ন দেশে খাদ্য ও শিল্পের কাঁচামাল হিসেবে ব্যবহৃত হয়ে আসছে । প্রাচ্যে বিশেষত জাপান, চীন ও কোরিয়ায় সনাতনভাবেই দৈনন্দিন খাদ্যে সী-উইড ব্যবহারের প্রচলন রয়েছে এবং দক্ষিণ আমেরিকা, আফ্রিকা ও ইউরােপে এর ব্যবহার বৃদ্ধির প্রবণতা লক্ষ্য করা গেছে। মূলত ৩ ধরণের সী-উইডের ভেতর বাদামী অ্যালজি (৬৬%), লাল অ্যালজি (৩৩%) ও সবুজ অ্যালজি (১%) খাদ্য। হিসেবে সমাদৃত । মানব খাদ্য হিসেবে ব্যবহার ছাড়াও ডেইরী, ঔষধ, টেক্সটাইল ও কাগজ শিল্পে সী-উইড আগার কিংবা জেল জাতীয় দ্রব্য তৈরিতে কাচামাল হিসেবে বহুল ব্যবহৃত হয় । তাছাড়া, জমিতে সার, প্রাণি খাদ্য ও লবণ উৎপাদনেও সীউইড ব্যবহার করা হয় । সী-উইডে প্রচুর পরিমাণে খনিজ দ্রব্য বিদ্যমান থাকায় খাদ্যে অণপুষ্টি হিসেবে এর ব্যবহার গ্রহণযােগ্যতা পেয়েছে। পৃথিবীতে প্রায় ২৬ মিলিয়ন টন সামুদ্রিক শৈবাল চাষ বা আহরিত হয়ে থাকে যার মধ্যে এশিয়ায় চীন, ইন্দোনেশিয়া, ফিলিপাইন, কোরিয়া ও জাপান ৮০% এর বেশি সামুদ্রিক শৈবাল উৎপাদন করে থাকে। বিশ্বে প্রতি বছর সামুদ্রিক শৈবালের উৎপাদন প্রায় ২০-২৮ মিলিয়ন টন যার বাজার মূল্য প্রায় ৩০ বিলিয়ন ডলার। বাংলাদেশের উপকূলীয় ৫০ মিটার গভীরতায় মহীসােপান অঞ্চলের আয়তন প্রায় ৩৭,০০০ বর্গকিলােমিটার। এ বিশাল সমুদ্র জলসীমা অত্যন্ত উর্বর এবং এখানে রয়েছে মৎস্যসম্পদসহ প্রচুর সামুদ্রিক সম্পদ। এসব সামুদ্রিক সম্পদ নবায়নযােগ্য হওয়ায় টেকসই প্রযুক্তির ব্যবহার ও সুষ্ঠু ব্যবস্থাপনার মাধ্যমে একটি নির্দিষ্ট মাত্রায় অনন্তকাল পর্যন্ত ব্যবহার। করা সম্ভব। এ প্রেক্ষাপটে এশিয়ার অন্যান্য দেশের অভিজ্ঞতার আলােকে বাংলাদেশের উপকূলে সী-উইডের সম্ভাবনা উজ্জ্বল। বাংলাদেশ উপকূলে সী-উইড । সামুদ্রিক শৈবাল সামুদ্রিক পরিবেশে খাদ্য উৎপাদক । বঙ্গোপসাগরের উপকূলে কক্সবাজার জেলার টেকনাফসহ সেন্টমার্টিন দ্বীপ ও বাঁকখালী মােহনার আশপাশের পাথুরে ও প্যারাবন এলাকায় জোয়ার-ভাটার অন্তবর্তী স্থানেই অধিকাংশ সী-উইড দেখতে পাওয়া যায় । সেন্টমার্টিন দ্বীপে প্রায় ১৪০ ধরনের ও বাকখালী-মহেশখালী চ্যানেলের মােহনায় ৫ প্রজাতি এবং প্যারাবন এলাকাতে ১০ প্রকারের সী-উইড। পাওয়া যাওয়ার কথা শােনা যায় । সী-উইড জন্মানাের জন্য কিছু ভিত্তির প্রয়ােজন। পড়ে । সাধারণত: বড় পাথর, প্রবাল, শামুক-ঝিনুক-পলিকিটের খােসা, প্যারাবনের গাছ-শিকড়, শক্ত মাটি কিংবা অন্য যেকোন শক্ত বস্তুর উপর সী-উইড জন্মে । কক্সবাজার ও পার্বত্য অঞ্চলের রাখাইন ও অন্যান্য উপজাতীয় জনগােষ্ঠী সালাদ ও চাটনী হিসেবে সী-উইড আহার করে থাকে । স্থানীয় ভাষায় সী-উইড ‘হেজালা' নামে পরিচিত। এদেশে বাণিজ্যিকভাবে সী-উইড উৎপাদনের তথ্য পাওয়া না গেলেও বহুপূর্ব হতে উপকূলীয় অঞ্চলের প্রাপ্য সী-উইড পার্শ্ববর্তী দেশে পাচার হওয়ার কথা শােনা যায় । কক্সবাজার উপকূলে সামুদ্রিক শৈবাল সংগ্রহ করে রৌদ্রে শুকিয়ে প্রতি মন ৩,৫০০-৬,০০০ টাকায় স্থানীয় বাজার ও মিয়ানমারে বিক্রি করছে । বাংলাদেশ মৎস্য গবেষণা ইনস্টিটিউটের কক্সবাজারস্থ সামুদ্রিক মৎস্য ও প্রযুক্তি কেন্দ্র ২০১৩ সাল হতে সী-উইড নিয়ে গবেষণা কার্যক্রম পরিচালনা করে আসছে। ইনস্টিটিউট থেকে কক্সবাজার সদর উপজেলার বাঁকখালী নদী-মহেশখালী চ্যানেলের মােহনায় নুনিয়ারছড়া থেকে নাজিরারটেক পর্যন্ত সৈকত সংলগ্ন জোয়ারভাটা এলাকা ও মহেশখালী দ্বীপের বিভিন্ন এলাকায় বাণিজ্যিক গুরুত্বসম্পন্ন সীউইডের প্রাকৃতিক উৎপাদন ক্ষেত্র সনাক্ত করা হয়েছে। ইনস্টিটিউটের শৈবাল গবেষক দল সেন্টমার্টিন দ্বীপ, ইনানী, বাঁকখালী মােহনা ও টেকনাফের শাহপরীর দ্বীপ, শাপলাপুর থেকে এ পর্যন্ত প্রায় ৯১টি সী-উইডের নমুনা সংগ্রহ করে গবেষণাগারে সংরক্ষণ করেছে। এসব সী-উইডের মধ্যে প্রায় ১০টি প্রজাতি বাণিজ্যিক গুরুত্বসম্পন্ন ।
অনুপুষ্টি গুণ : নির্বাচিত সী-উইডের প্রত্যেকটিই প্রচুর পরিমাণে অনুপুষ্টি সমৃদ্ধ যেখানে ক্যালসিয়াম ও সােডিয়াম Jania rubel সবোচ্চ ২,২৮৮,৯৯ + ০.৬ (গ্রাম/১০০গ্রাম) ও ১৬১.০°০,৪ (গ্রাম/১০০গ্রাম), Hypnea sp, এ পটাসিয়াম সর্বোচ্চ ৯৮.০+ ০.৮ (গ্রাম/১০০গ্রাম), লৌহ সর্বোচ্চ Padina tetrastro/7]at/ca। এ । ২৮.৭° ০.২ (গ্রাম/১০০গ্রাম), জিঙ্ক সর্বোচ্চ Cau/erba racemosa এ ০.৮ + ০,২ (গ্রাম/১০০গ্রাম) পাওয়া গেছে (সারণি-৩), যা আমাদের উপকূলীয় দরিদ্র জনগােষ্ঠীর। পুষ্টি চাহিদা পূরণ ও খাদ্য নিরাপত্তায় ভূমিকা রাখতে পারে ।
সামুদ্রিক শৈবালের ব্যবহার
সামুদ্রিক শৈবাল সমুদ্র থেকে সরাসরি খনিজ পদার্থ আত্তীকরণ করে থাকে । ফলে এটি আমাদের খাদ্য তালিকার এককভাবে সবচেয়ে পুষ্টিকর খাবার যা অধিক পরিমাণে ভিটামিন ও গুরুত্বপূর্ণ খনিজ উপাদানে সমৃদ্ধ। অনেক সামুদ্রিক শৈবালই মাছ/মাংসের থেকে বেশি আমিষ ও দুধের থেকে বেশি ক্যালসিয়াম সমৃদ্ধ । আশার কথা হল, সামুদ্রিক শৈবালের এত প্রজাতির মাঝে বিষাক্ত প্রজাতির সংখ্যা খুবই সামান্য । চীন, জাপান, কোরিয়াতে সামুদ্রিক শৈবাল খাদ্য হিসেবে ব্যাপক জনপ্রিয় । কিছু সামুদ্রিক শৈবাল প্রজাতি ক্যান্সার প্রতিরােধী উপাদান হিসেবে কাজ করে । তাছাড়া সামুদ্রিক শৈবাল প্রদাহবিরােধী ও জীবাণুবিরােধী উপাদানেও সমৃদ্ধ যা রােগ প্রতিরােধে ভূমিকা রাখছে । বাংলাদেশের উপকূলীয় জনসংখ্যার বিরাট অংশ সাগরে মাছ আহরণ, চিংড়ি/কাকড়া। চাষ ও লবণ চাষে জড়িত । মাছ ধরা বন্ধকালীন সময়ে উপকূলে বিকল্প আয়ের উৎস হতে পারে সামুদ্রিক শৈবাল চাষ । স্বল্প পূজিতে সামুদ্রিক শৈবাল চাষ একদিকে যেমন আয়ের উৎস হবে তেমনি খাদ্যভ্যাস পরিবর্তনে উচ্চ পুষ্টিগুণ সম্পন্ন সামুদ্রিক শৈবাল উপকূলীয় জনগােষ্ঠীর প্রয়ােজনীয় পুষ্টি চাহিদা পূরণ করতে পারে । সামুদ্রিক শৈবালের রয়েছে বহুবিধ ব্যবহার । বাদামী ও লােহিত শৈবালের অর্থনৈতিক গুরুত্ব। সবচেয়ে বেশি। খাদ্য হিসেবে সাধারণত মেয়ােনিজ, জেলি, ক্রিম, পুডিং, সস। তৈরিতে এদের ব্যবহার রয়েছে । সামুদ্রিক শৈবাল উচ্চ রক্তচাপ, কোলেস্টেরল, স্ট্রোক কমায় । ডায়রিয়া, বাত রােগ নিরাময়েও সামুদ্রিক শৈবাল ব্যবহার করা হয় । অধিকাংশ সামুদ্রিক শৈবালে সামুদ্রিক লবণের চেয়ে অধিক পরিমাণে আয়ােডিন রয়েছে। ফলে সামুদ্রিক শৈবাল থাইরয়েড (গলগন্ড) রােগের প্রতিষেধক হিসেবে ও কাজ করে।
বাংলাদেশের ৭১০ কিলােমিটারব্যাপি সমুদ্র সৈকত এবং ২৫ হাজার। বর্গকিলােমিটারব্যাপী উপকূলীয় অঞ্চলে পরিকল্পিত পদ্ধতিতে বাণিজ্যিকভাবে সামুদ্রিক শৈবাল চাষ অর্থনীতিতে গুরুত্বপূর্ণ ভূমিকা রাখতে পারে। সামুদ্রিক মাছ/চিংড়ি ও কাঁকড়ার পাশাপাশি এ সামুদ্রিক শৈবাল চাষ ও রপ্তানি বাংলাদেশের নীল-অর্থনীতিতে উল্লেখযােগ্য ভূমিকা রাখবে। দেশের অভ্যন্তরীণ খাদ্য ভান্ডারে ঘাটতি দেখা দিলে সামুদ্রিক শৈবাল আগামীদিনের খাদ্য ও পুষ্টির বিকল্প ভান্ডার হতে পারে ।
বাংলাদেশে প্রাপ্ত সামুদ্রিক শৈবালের মধ্যে নিন্মােক্ত ১০টি শৈবাল প্রজাতি প্রাপ্যতা, চাষ, পুষ্টিমান এবং খাদ্য উপাদানের ব্যবহারের ভিত্তিতে বাণিজ্যিকভাবে গুরুত্বপূর্ণ। ১. সবুজ শৈবাল (Chlorophyta) এর অন্তর্গত (Caulerpa racemosa,
Enteromorpha intestinalis) ২. বাদামি শৈবাল (Phaeophyta) এর অন্তর্গত (Colpomenia sinu05a,
Dictyota dichotoma, Hydroclathrus clathratus, Padina
tetrastromatica, Sargassum oligocystum, Sargassum ilicifolium) ৩, লােহিত শৈবাল (Rhodophyta) এর অন্তর্গত (AsparagOpsis taxiformis,
বাংলাদেশ উপকূলে সী-উইড চাষ
বাংলাদেশের জলবায়ুতে স্থানভেদে নভেম্বর থেকে এপ্রিল মাস পর্যন্ত প্রায় ৬ মাস সী-উইড চাষ করা যেতে পারে। তবে সী-উইড চাষের সর্বোচ্চ অনুকূল অবস্থা। বিদ্যমান থাকে জানুয়ারী থেকে মার্চ এই তিন মাস । নারিকেলের ছােবড়ার রশি ও নাইলনের মাছ ধরার রশির জাল ব্যবহার করে ইনস্টিটিউট থেকে আনভমিক (horizontal) নেট পদ্ধতিতে সী-উইড চাষ প্রযুক্তি উদ্ভাবন করা হয়েছে। গবেষণায় দেখা গেছে যে, উপকুলের লেগুন বা আশ্রয়যুক্ত স্থান যা সাগরের প্রবল। ঢেউ ও স্রোতের প্রভাবমুক্ত, দুষণমুক্ত পানি এবং জনউপদ্রব কম এমন জায়গা সীউইড চাষের জন্য উপযুক্ত। সী-উইড প্রজাতি EnterOnOIp/ha intestinalis, Hypnea musciformis Caulerpa racemosa DICTGRT STOS জেলার উপকূলবর্তী সেন্টমার্টিন, বাঁকখালী ও ইনানী এলাকার জোয়ার ও ভাটার মধ্যবর্তী স্থান (intertidal zone) নির্বাচন করা হয়। নির্বাচিত স্থানগুলাের মধ্যে সেন্টমার্টিন দ্বীপের পানির তলদেশ বালুকাময়, পাথুরে ও প্রবাল দ্বারা আবৃত, বাকখালীর পানির তলদেশ কাদা ও বালিযুক্ত এবং ইনানীর পানির তলদেশ বালুকাময়, শিলা পাথর, খােলস চূর্ণ ও নুড়ি পাথরযুক্ত।
চাষ পদ্ধতি :
চাষের জন্য নারিকেলের ছােবড়ার তৈরি রশি দ্বারা ৪মি. X৪মি. জাল (২০ সেমি, ফাসযুক্ত) আনুভুমিকভাবে স্থাপন করা হয়। নতুন জন্ম নেয়া অল্প বয়স্ক বাড়ন্ত সী-উইড প্রজাতির EnterOmorpha intestinalis, Hypnea muSciformis ও Cau/erpa racemosa গড়ে ৫ সেমি, দৈর্ঘ্যের ৪ +০.০৫ কেজি বীজ (প্রতি বর্গমিটারে ১+০.০১ কেজি) চাষের জন্য তৈরিকৃত জালের রশির গিটের ফাকে আটকিয়ে দেয়া হয় । জালটির চারপাশ বাঁশের সাথে ঢিলে করে বেধে দেয়া হয় এবং ১০টি প্লাস্টিকের বয়া বা প্লাস্টিক ফ্লোটস এমনভাবে আটকিয়ে দেয়া হয় যাতে জালটি সবসময় ০.৫ মি.- ০১ মি. পানির গভীরতায় থাকে। প্রায় ১৫ দিন পরে সী-উইড যখন ৩০+৫ সেমিদৈর্ঘ্য প্রাপ্ত হয় তখন সেগুলাের গােড়া বাদ দিয়ে আহরণ করা হয় । এভাবে প্রতি ১৫ দিন পরপর আংশিক আহরণ ও দৈনিক বৃদ্ধির হার নির্ণয় করা হয়।
সাম্প্রতিক সময়ে ডিসেম্বর থেকে ফেব্রুয়ারি ২০১৮ এই তিন মাসের EnterOmOrpha intestinalis এর পরীক্ষামূলক চাষে সেন্টমার্টিন, ইনানী ও বাঁকখালীতে ১৫ দিন অন্তর ৯০ দিনে মােট ১৮ বার আংশিক আহরণ করা হয় । সেন্টমার্টিনে ৬০তম দিনে সর্বোচ্চ ২৫.১০ + ০.৩৬ কেজি (সিক্ত ওজন) এবং ১৫তম দিনে সর্বনিম্ন ১১.৫৪ +০.২৮ কেজি (সিক্ত ওজন) আংশিক আহরণ করা হয় । বাঁকখালীতে ৬০তম দিনে সর্বোচ্চ ২১.৭৩ +০.৪০ কেজি এবং ১৫তম দিনে। সর্বনিম ১০.১০+০.৪০ কেজি আংশিক আহরণ করা হয় । ইনানীতে ৪৫তম দিনে সর্বোচ্চ ১২.৭৭+ ০.২৫ কেজি এবং ৯০তম দিনে সর্বনিম্ন ৭.২১+ ০.১০ কেজি | আংশিক আহরণ করা হয় ।
Translations into English
Availability, cultivation and use of seaweed
Seaweed or sea-weed could be short of marine hydrophyte (marine macroalgi). Seaweed is a crucial important marine resource worldwide, judging by its nutritional value and has been used as a staple food and industry in many countries. Seaweed has traditionally been employed in everyday within the East, especially in Japan, China and Korea, and its use has been on the increase in South America, Africa and Europe. There are three main Availability, cultivation and use of seaweed Seaweed or sea-weed is a type of marine aquatic plant (marine macroalgi). Seaweed is an important marine resource worldwide, judging by its nutritional value and has been used as a raw material for food and industry in many countries. Seaweed has traditionally been used in everyday food in the East, especially in Japan, China and Korea, and its use has been on the rise in South America, Africa and Europe. There are three main varites of seaweed: brown algae (8%), red algae (33%) and green algae (1%).
As admired. additionally to being employed as human food, seaweed agar or gel is widely employed in the dairy, pharmaceutical, textile and paper industries as a material. Moreover, seaweed is additionally employed in the of fertilizers, animal feed and salt within the land.
Seaweed is rich in minerals and its use as a food nutrient is suitable. About 27 million plenty of seaweed are cultivated or extracted within the world, of which China, Indonesia, Philippines, Korea and Japan produce quite 80% of seaweed in Asia. The annual production of seaweed within the world is about 20-26 million tons with a value of about 30 billion. At an altitude of fifty meters off the coast of Bangladesh, the Mahisapan region covers a district of about 36,000 sq km. This vast sea is extremely fertile and encompasses a lot of marine resources including fisheries. As these marine resources are renewable, the employment sustainable technology and proper management to a particular extent for eternity. It's possible. during this context, other than the experience of other Asian countries, the potential of sea-weed on the coast of Bangladesh is bright. Sea-weed off the coast of Bangladesh. Seaweed may be a food producer within the marine environment. Most of the sea-weeds are within the rocky and parabolic area between Teknaf in Cox's Bazar district on the Bay of Bengal, St. Martin's Island and within the vicinity of Bankkhali Mahona.
Available to work out. About 140 species of seaweed in St. Martin's Island and 5 species within the month of Bakkhali-Maheshkhali Channel and 10 species within the Parabon area. Shana goes to be found. Seaweed needs some foundation to grow. Fall. Seaweed usually grows on large rocks, corals, snails, oysters, polychnids, parabolic tree roots, hard soil or the other hard material. Rakhine and other tribal peoples of Cox's Bazar and hilly areas eat seaweed as salad and chutney. within the local language, sea-weed is understood as 'Hejala'. Although there's no information on the commercial production of seaweed during this country, it's possible that seaweed, which is due within the coastal areas, has been smuggled to neighboring countries since earlier period . It collects seaweed off the coast of Cox's Bazar, dries within in the sun and sells it within the local market and in Myanmar for Rs 3,500-6,000 per head. The Marine Fisheries and Technology Center of Cox's Bazar of Bangladesh Fisheries Research Institute has been conducting research activities on seaweed since 2013.
From the institute, natural timber production of seaweed of commercial importance has been identified in the tidal area adjacent to the beach from Nuniarchhara to Nazirartek in the month of Bankkhali River-Maheshkhali Channel in Cox's Bazar Sadar Upazila and in different areas of Maheshkhali Island. The Institute's algae research team has so far collected about 91 seaweed samples from St. Martin's Island, Inani, Bankkhali Mehna and Shahpari Island in Teknaf, Shaplapur and stored them in the laboratory. Of these seaweeds, about 10 species are of commercial importance.
Nutritional Quality: Each of the selected seaweeds is rich in malnutrition with calcium and sodium Jania rubel at a maximum of 2,26,99 + 0.8 (g / 100 g) and 181.0 ° 0.4 (g / 100 g), Hypnea sp, Potassium maximum is 96.0 + 0.6 (g / 100 g), iron is maximum Padina tetrastro / 7] at / ca. A. 26.7 ° 0.2 (g / 100 g), Zinc maximum Cau / erba racemosa has been found to be 0.6 + 0.2 (g / 100 g) (Table-3), which belongs to our coastal poor population. It can play a role in meeting nutritional needs and food security.
Seaweed assimilates minerals directly from the sea. As a result it is the single most nutritious food on our diet list which is rich in high amounts of vitamins and important minerals. Many seaweeds are richer in meat / meat than fish and more calcium than milk. Hopefully, the number of toxic species among so many species of seaweed is very small. Seaweed is widely popular as food in China, Japan and Korea. Some seaweed species act as anti-cancer ingredients. Moreover, seaweed is also rich in anti-inflammatory and anti-bacterial ingredients which are playing a role in preventing rage. A large part of the coastal population of Bangladesh is fishing in the sea, shrimp / crab. Involved in cultivation and salt cultivation. Seaweed cultivation can be an alternative source of income on the coast during off-season fishing. On the one hand, the cultivation of seaweed with low capital will be a source of income and on the other hand, high nutritious seaweed can meet the nutritional needs of the coastal population by changing the diet. Seaweed has multiple uses. The economic importance of brown and light algae. Most. Usually mayonnaise, jelly, cream, pudding, sauce as food. They are used in making. Seaweed reduces high blood pressure, cholesterol, stroke. Seaweed is also used to treat diarrhea and rheumatism. Most seaweeds contain more iodine than sea salt. As a result, seaweed also acts as an antidote to thyroid (goiter) rage. of seaweed: brown algae (8%), red algae (33%) and green algae (1%). As admired. In addition to being used as human food, seaweed agar or gel is widely used in the dairy, pharmaceutical, textile and paper industries as a raw material. Moreover, seaweed is also used in the production of fertilizers, animal feed and salt in the land. Seaweed is rich in minerals and its use as a food nutrient is acceptable. About 27 million tons of seaweed are cultivated or extracted in the world, of which China, Indonesia, Philippines, Korea and Japan produce more than 80% of seaweed in Asia. The annual production of seaweed in the world is about 20-26 million tons with a market value of about বিল 30 billion. At an altitude of 50 meters off the coast of Bangladesh, the Mahisapan region covers an area of about 36,000 sq km. This vast sea is very fertile and has a lot of marine resources including fisheries. As these marine resources are renewable, the use of sustainable technology and proper management to a certain extent for eternity. It is possible. In this context, apart from the experience of other Asian countries, the potential of sea-weed on the coast of Bangladesh is bright. Sea-weed off the coast of Bangladesh. Seaweed is a food producer in the marine environment. Most of the sea-weeds are in the rocky and parabolic area between Teknaf in Cox's Bazar district on the Bay of Bengal, St. Martin's Island and in the vicinity of Bankkhali Mahena.Available to see. About 140 species of seaweed in St. Martin's Island and 5 species in the month of Bakkhali-Maheshkhali Channel and 10 species in the Parabon area. Shana goes to be found. Seaweed needs some foundation to grow. Fall. Seaweed usually grows on large rocks, corals, snails, oysters, polychnids, parabolic tree roots, hard soil or any other hard material. Rakhine and other tribal peoples of Cox's Bazar and hilly areas eat seaweed as salad and chutney. In the local language, sea-weed is known as 'Hejala'. Although there is no information on the commercial production of seaweed in this country, it is possible that seaweed, which is due in the coastal areas, has been smuggled to neighboring countries since ancient times. It collects seaweed off the coast of Cox's Bazar, dries it in the sun and sells it in the local market and in Myanmar for Rs 3,500-6,000 per head. The Marine Fisheries and Technology Center of Cox's Bazar of Bangladesh Fisheries Research Institute has been conducting research activities on seaweed since 2013. From the institute, natural timber production of seaweed of commercial importance has been identified in the tidal area adjacent to the beach from Nuniarchhara to Nazirartek in the month of Bankkhali River-Maheshkhali Channel in Cox's Bazar Sadar Upazila and in different areas of Maheshkhali Island. The Institute's algae research team has so far collected about 91 seaweed samples from St. Martin's Island, Inani, Bankkhali Mehna and Shahpari Island in Teknaf, Shaplapur and stored them in the laboratory. Of these seaweeds, about 10 species are of commercial importance.
Nutritional Quality: Each of the selected seaweeds is rich in malnutrition with calcium and sodium Jania rubel at a maximum of 2,26,99 + 0.8 (g / 100 g) and 181.0 ° 0.4 (g / 100 g), Hypnea sp, Potassium maximum is 96.0 + 0.6 (g / 100 g), iron is maximum Padina tetrastro / 7] at / ca. A. 26.7 ° 0.2 (g / 100 g), Zinc maximum Cau / erba racemosa has been found to be 0.6 + 0.2 (g / 100 g) (Table-3), which belongs to our coastal poor population. It can play a role in meeting nutritional needs and food security.
Seaweed assimilates minerals directly from the sea. As a result it is the single most nutritious food on our diet list which is rich in high amounts of vitamins and important minerals. Many seaweeds are richer in meat / meat than fish and more calcium than milk. Hopefully, the number of toxic species among so many species of seaweed is very small. Seaweed is widely popular as food in China, Japan and Korea. Some seaweed species act as anti-cancer ingredients. Moreover, seaweed is also rich in anti-inflammatory and anti-bacterial ingredients which are playing a role in preventing rage. A large part of the coastal population of Bangladesh is fishing in the sea, shrimp / crab. Involved in cultivation and salt cultivation. Seaweed cultivation can be an alternative source of income on the coast during off-season fishing. On the one hand, the cultivation of seaweed with low capital will be a source of income and on the other hand, high nutritious seaweed can meet the nutritional needs of the coastal population by changing the diet. Seaweed has multiple uses. The economic importance of brown and light algae. Most. Usually mayonnaise, jelly, cream, pudding, sauce as food. They are used in making. Seaweed reduces high blood pressure, cholesterol, stroke. Seaweed is also used to treat diarrhea and rheumatism. Most seaweeds contain more iodine than sea salt. As a result, seaweed also acts as an antidote to thyroid (goiter) rage. Bangladesh has 610 km of beaches and 25,000. Commercial seaweed cultivation can play a crucial role within the economy in an exceding planed manner within the coastal areas meet a square kilometer. Besides marine fish / shrimp and crab, the cultivation and export of this seaweed will play a major role within the blue economy of Bangladesh. If there's a shortage within the country's domestic food reserves, seaweed will be another food and nutrition resource of tomorrow.
The following 10 species of seaweed found in Bangladesh are commercially important in terms of availability, cultivation, nutrition and use of nutrients. 1. Caulerpa racemosa, belonging to the green alga (Chlorophyta)
Enteromorpha intestinalis) II. Belonging to brown alga (Phaeophyta) (Colpomenia sinu05a, Dictyota dichotoma, Hydroclathrus clathratus, Padina tetrastromatica, Sargassum oligocystum, Sargassum ilicifolium) 3, belonging to Lahit algae (Rhodophyta)
Sea-weed cultivation on the coast of Bangladesh:
Seaweed are often cultivated for about 6 months from November to April betting on the climate of Bangladesh. The foremost favorable conditions for seaweed cultivation. These three months exist from January to March. Sea-weed cultivation technology has been developed from the institute using horizontal net method using coconut husk rope and nylon net. Studies have shown that coastal lagoons or sheltered places that dominate the ocean. Areas free from the consciences of waves and currents, pollution-free water and low population density are suitable for seaweed cultivation. Sea-weed species EnterOnOIp / ha intestinalis, Hypnea musciformis Caulerpa racemosa DICTGRT STOS The intertidal zone of the coastal St. Martin, Bankkhali and Inani areas of the district is chosen. In selected places the underside of St. Martin's Island is sandy and there for the bottom of Bakkhali is muddy and sandy, and the bottom of Inani's water is sandy, rocky, crushed and pebble.
Cultivation method:
4 m by the rope manufactured from coconut husk for cultivation. X4 m. The mesh (20 cm, fused) is placed horizontally. EnterOmorpha intestinalis, Hypnea muSciformis and Cau / erpa racemosa of the newly born young growing seaweed species with a median length of 5 cm Is given. The mesh is loosely tied with bamboo around it and 10 plastic buoys or plastic floats are attached the such some way that the mesh is often 0.5 m-01 m. Lives within the depths of water. After about 15 days, when the seaweed reaches 30 + 5 cm long, it's extracted by removing the stalks. During this way, the speed of partial extraction and daily growth is determined is set every 15 days.
In the recent three-month experimental cultivation of EnterOmOrpha intestinalis from December to February 2018, partial extraction of mate was distributed 16 times in 90 days at intervals of 15 days in St. Martin, Inani and Bankkhali. St. Martin's partial extraction was 25.10 + 0.38 kg (wet weight) on the 60th day and minimum 11.54 +0.28 kg (wet weight) on the 15th day. In Bankkhali on the 60th day maximum 21.83 +0.40 kg and on the 15th day. Minimum 10.10 + 0.40 kg partial extraction is finished. Inani incorporate a maximum of 12.8 + 0.25 kg on the 45th day and a minimum of 6.21 + 0.10 kg on the 90th day. Is partially extracted.
Post a Comment